Uw winkelwagentje

Bestellingen gedaan voor 16:30 worden dezelfde dag verstuurd!

20.09.21

Zo ban je microplastics voortaan uit je cosmetica

 

Microplastics, wat zijn het? Microplastics, de naam zegt het al, zijn minuscule deeltjes plastic die via plastic afval, maar ook via verzorgingsproducten (via het doucheputje) in de natuur terecht komen en blijvend schade veroorzaken. Wij leren je hoe je ze herkent op het etiket.

Waarom zit er plastic in mijn verzorgingsproducten?

In cosmetica, zoals vloeibare make-up, oogschaduw en lippenstift worden microplastics toegevoegd voor de dikte, uiterlijk, de stabiliteit van een product of gewoon als goedkoop vulmiddel. Dit geldt ook voor verzorgingsproducten zoals dagcrème, douchegel, tandpasta, zonnebrand crèmes, shampoos en deodorant. Daarnaast worden er in scrubproducten en diverse tandpasta’s microbeads gebruikt, plastic korrels die een schurend effect hebben. In 2016 was Nederland het eerste land dat hier een verbod op instelde, maar wereldwijd nog steeds een groot probleem. Waarom?

Microplastics en microbeads kunnen via het doucheputje in de natuur terecht komen, omdat deze niet kunnen worden uitgefilterd (want, te klein) en hier schadelijke gevolgen hebben voor mens en dier. Willen we niet, toch?
Funny not so funny, zelfs de allerduurste crèmes worden gevuld met microplastics.


Hoe herken je microplastics op het etiket dan?

Op de achterkant van een product vind je de INCI, de ingrediëntenlijst. Scan de lijst op benamingen als ‘Poly...huppeldepup, Acrylate, Nylon of Acetate en je weet genoeg.

5 meest voorkomende microplastics:

  • Polyethylene
  • Polystyrene/Acrylates copolymer
  • Polypropylene
  • Polyacrylate
  • Polyquaternium

Scan je verzorgingsproducten

Ideaal voor deze badkamerdetox is de Beat the Microbead app van de Plastic Soup Foundation. Je scant de ingredientenlijst en de app vertelt je binnen een paar tellen of jouw product plastic bevat. Oh yeah!

Naïf en microplastics

De producten van Naïf zijn al enkele jaren plasticvrij en Zero Plastic Inside gecertificeerd door de Plastic Soup Foundation.
Naïf probeert daarnaast aandacht te creëren voor dit onderwerp door campagne te voeren en producten met een verhaal te lanceren. 
Zo introduceerden ze ‘s werelds eerste circulaire gezichtsscrub, plasticvrije babydoekjes, plasticvrije gezichtsdoekjes en is Naïf de allereerste Beauty Angel van de Plastic Soup Foundation.

 

Ontdek hier NAÏF Skincare

 

Bron: Naïf Skincare