Uw winkelwagentje

Bestellingen gedaan voor 16:30 worden dezelfde dag verstuurd!

23.04.21

Green is the new black

Wist je dat we elke dag 35.000 keuzes maken? Het is dan ook geen wonder dat het aantal veranderingen en opofferingen dat we moeten maken om onze voetafdruk te verkleinen zo eindeloos kunnen lijken. 

Ik ben vol bewondering voor degenen die een vegan dieet hebben aangenomen, of hebben beloofd nooit meer te vliegen - maar ook zijn er meer realistische stappen die, als ze door de meerderheid worden genomen, een onmetelijke verschil kunnen vormen in aanpak van de klimaatcrisis.

Of het nu gaat om meer hergebruiken of minder gebruiken, waar we winkelen, of hoe vaak we genieten van een stuk vlees, hier zijn mijn best haalbare stappen om duurzamer te leven.


Waardeer de wereld voor de deur
Als er één ding is dat de reisbeperking van de pandemie ons heeft geleerd, is het dat we de opties die we in onze buurt hebben nooit meer als vanzelfsprekend zullen beschouwen.
De normaliteit van massatoerisme en de mogelijkheden om ongelooflijke delen van de wereld te verkennen, heeft ons doen vergeten hoe mooi ons eigen landje wel niet kan zijn - en je kunt ervan genieten zonder de CO2-uitstoot van een vlucht!


Eet eens een vegan steak
Er zijn genoeg Netflix-documentaires momenteel, zodat we inmiddels weten dat vegetarisch of veganistisch worden één van de beste stappen is die iemand kan nemen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
En hoewel volledig 'cold turkey' gaan voor velen te veel is gevraagd, is de groei van het ‘flexitarisme’ indrukwekkend om te zien.
Streven naar meer vegetarisch eten gedurende de week is dé manier om te beginnen. 
Probeer de vis- en vleesconsumptie te zien als een traktatie in plaats van de norm. Zo zul je het ook echt meer appreciëren.
Als je vlees eet, probeer het dan te kopen bij je plaatselijke slager (waar ze meer informatie kunnen geven over de kwaliteit en duurzaamheid van de producten) of bij een hoeveslager.


Doe mee met de moderevolutie
De kledingindustrie wordt vaak genoemd als een sector die bijdraagt ​​aan klimaatverandering in de wereld.
Hoe dan ook, het lijdt geen twijfel dat fast-fashion op alarmerende schaal bijdraagt aan de klimaatverandering. Als je weet dat er is maar liefst 8000 liter water nodig is om het katoen te produceren voor slechts 1 jeans, dan weet je genoeg.
Terwijl veel modehuizen bezig zijn met de noodzaak om kleding duurzamer te produceren, ligt de echte fout in onze overconsumptie van kleding en de neiging om items als wegwerpartikelen te behandelen - met andere woorden, fast-fashion.
De oplossing is om kwaliteit te verkiezen boven kwantiteit, en alleen te kopen wat we echt nodig hebben. 

 

Ga voor meer plasticvrij
Wist je dat eind 2020 de door mensen gemaakte materialen zwaarder wogen dan de hele biomassa van de aarde?
En dat de hoeveelheid plastic alleen nu al groter is dan de massa van alle landdieren en zeedieren bij elkaar?
Hoe confronterend is dat? 
En gezien het feit dat sommige soorten plastic tot 500 jaar nodig hebben om af te breken zal die massa helaas niet snel afnemen. 
Laat ons hieraan denken als we als gemakkelijkheidsoplossing weeral te snel grijpen naar onze wegwerp plastic waterflesjes in plaats van onze glazen drinkfles.