Uw winkelwagentje

Bestellingen gedaan voor 16:30 worden dezelfde dag verstuurd!

30.01.20

Hoe verkoudheid en griep te snel af zijn? 5 eenvoudige tips.

De ellende van het griepseizoen staat voor de deur. De sleutel tot gezond blijven: goed ouderwets handenwassen en deze 5 tips om verkoudheid en griep een stapje voor te zijn:

1/ Verminder geraffineerde suikers

Natuurlijk is gezond eten altijd belangrijk voor je algehele gezondheid, maar vooral in deze tijd van het jaar. Suiker kan het immuunsysteem uitputten, waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om virussen te bestrijden. 

Naast het verminderen van geraffineerde suikers, concentreer je je op seizoensverwarmende voedingsmiddelen, zoals een stoofpot die rijk is aan wortelen of zoete aardappel. Kies voor honing in plaats van suiker.

Het grootste gedeelte van ons voedsel moet gekookt zijn, omdat het lichaam gekookt voedsel beter kan opnemen. Rauwkost (salade) dient als bijgerecht.
Dit komt voort uit de Ayurvedische filosofie.
De gedachte is dat het minder stress op je spijsvertering en darmen legt, wat uiteindelijk de basis is van ons immuunsysteem. 

2/ Neem geneeskrachtige kruiden

Het toevoegen van bepaalde ontstekingsremmende planten, via voeding of supplementen van natuurvoedingswinkels, kan uw immuunfunctie helpen versterken.
Reishi, curcumine (wordt gevonden in kurkuma), en vooral astralagus, een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende kwalen in Azië.
Deze kruiden zijn gekend voor hun algemene immuunondersteuning en vooral tijdens het griepseizoen.

3/ Breng etherische oliën aan

Ze zijn must-haves voor hun aromatische krachten (kies voor diffusers, weg met toxine beladen luchtverfrissers), maar essentiële oliën hebben ook echte voordelen voor onze gezondheid. 
Essentiële oliën zijn antiviraal, antibacterieel en stressverlichtend - een drievoudige winst - en dat kan helpen voorkomen dat u ziektekiemen oploopt.
Enkele van de beste etherische oliën voor natuurlijke preventie tegen verkoudheid zijn laurier en ravintsara, die niet alleen top zijn als het gaat om antivirale en antibacteriële eigenschappen, maar waarvan wordt gezegd dat ze lymfedrainage ondersteunen en de opbouw van vloeistoffen zoals slijm remmen.

4/ Neem voldoende frisse lucht

Het is noodzakelijk dat je voldoende frisse lucht krijgt, zelfs als het koud is (zolang je maar gepast gekleed bent).
Griepvirussen gedijen binnenshuis en worden op deze manier gemakkelijk doorgegeven. Bovendien wordt door veel binnen te zitten het vitamine D-tekort aangewakkerd, dat zo vaak voorkomt in de winter, vooral bij vrouwen. Zowat 2/3 van je vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van UV-stralen van de zon.
Daarnaast haal je tot 1/3 van je vitamine D uit je voeding: vooral uit vette vis (zoals zalm en forel)
Vitamine D is de sleutel tot opname van de calcium die zich in het voedsel bevindt.

5/ Mediteer, doe aan Yoga

Een andere reden om je stressniveau onder controle te houden: stresshormonen zoals cortisol onderdrukken je immuunsysteem, waardoor je kwetsbaarder wordt voor verkoudheid of griep. Meditatie, yoga en acupunctuur verhogen de immuniteit door stresshormonen te verlagen. Kies voor zelfzorgrituelen die je echt vrede brengen - of dat nu meditatie is, een warm bad nemen of een boek lezen. Doe het regelmatig. Als je problemen hebt om je eraan te houden, plan je ze in je week in zoals je een belangrijke vergadering zou inplannen.